Karmelizowane figi z ricottą i chlebem orzechowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pieczywo
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 dojrzałe figi
- liście sałaty
- 2 opieczone kromki chleba z orzechami włoskimi
- 250 g ricotty
- 1-2 łyżeczki posiekanej natki
- szczypiorku
- tymianku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1-2 łyżeczki octu z sherry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przekrój figi na pół i płaską stroną zanurz z cukrze. Rozgrzej suchą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Ułóż figi na patelni płaską stroną w dół. Smaż 2 minuty lub do momentu, gdy cukier się roztopi i skarmelizuje. Ułóż liście sałaty na dwóch talerzach, a na nich figi. Opiecz kromki chleba i posmaruj ricottą. Posyp świeżymi ziołami, skrop oliwą i octem z sherry. Chleb z ricottą podawaj z sałatą z figami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W