Kałamarnice z Dieppe
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 77)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
Do przygotowania kalmarów :
- 4 kalmary
- 200 gr mięsa z kiełbasy
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 małe szalotki
- pietruszka
- Pieprz
-
Do przygotowania sosu :
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- 2 małe szalotki
- 1/3 litra cydru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 gałązki pietruszki
- 40 gr masła
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Oczyścić i umyć kalmary. Usunąć płetwy oraz skórę. Odkroić macki, posiekać je nożem razem z płetwami. Poszatkować szalotki oraz cebulę, dodać mięso z kiełbasy oraz miąższ chleba. Posiekać czosnek oraz pietruszkę, dodać razem z posiekanymi mackami.
2. Ubić kałamarnice płaską łopatką, by zmiękły.
3. Wymieszać farsz i nafaszerować kałamarnice małą łyżeczką. Zamknąć przy użyciu wykałaczki.
4. Przygotować sos: obrać i posiekać szalotki, czosnek, pietruszkę, cebule, rozpuścić wszystko w garnku lub na patelni na roztopionym maśle. Dodać wydrążone i obrane pomidory. Umieścić kałamarnice w garnku, dolać cydr, dodać łyżkę śmietany, sól, pieprz. Wymieszać. Przykryć i dusić przez 1godz.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź