Kalafior z cebulką dymką i olejem sezamowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 jędrny kalafior (około 750 g)
- obrany z zielonych liści
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
- ⅓ szklanki drobno posiekanej dymki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na 12-14 różyczek. Do garnka ze stali nierdzewnej wlać warstwę wody o głębokości 1 cm. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić różyczki. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 8-10 minut, aż kalafior się ugotuje, ale jeszcze będzie jędrny. Woda z garnka powinna niemal całkowicie wyparować. Przełożyć różyczki do miski i natychmiast dodać pozostałe składniki. Ostrożnie podrzucić i od razu podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W