Kaczka gotowana na parze / pieczona
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 średnia kaczka
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 duża marchew
- 2 główki młodego czosnku
- seler naciowy
- 1 cytryna
- 2 duże szczypty nasion kopru włoskiego
- młody ocet balsamiczny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natrzyj kaczkę solą i ponakłuwaj skórę kaczki nożem w najtłustszych miejscach. Do naczynia malaksera włóż pokrojoną marchew, główkę czosnku, białe części łodyg selera naciowego i cytrynę. Zmiel pulsacyjnie, dopraw solą, pieprzem i zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Nafaszeruj kaczkę luźno przygotowanym warzywnym nadzieniem, ułóż na blasze z kratką. Nalej na dno blachy wrzątek, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz godzinę. Po godzinie zlej wodę z blachy i skrop kaczkę octem balsamicznym. Piecz jeszcze pół godziny bez przykrycia, odwróć i dopiecz przez kolejne 20-30 minut. Zdeglasuj brytfankę octem balsamicznym z odrobiną masła i podaj kaczkę polaną powstałym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W