Kaczka gotowana na parze / pieczona

Kaczka gotowana na parze / pieczona
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natrzyj kaczkę solą i ponakłuwaj skórę kaczki nożem w najtłustszych miejscach. Do naczynia malaksera włóż pokrojoną marchew, główkę czosnku, białe części łodyg selera naciowego i cytrynę. Zmiel pulsacyjnie, dopraw solą, pieprzem i zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Nafaszeruj kaczkę luźno przygotowanym warzywnym nadzieniem, ułóż na blasze z kratką. Nalej na dno blachy wrzątek, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz godzinę. Po godzinie zlej wodę z blachy i skrop kaczkę octem balsamicznym. Piecz jeszcze pół godziny bez przykrycia, odwróć i dopiecz przez kolejne 20-30 minut. Zdeglasuj brytfankę octem balsamicznym z odrobiną masła i podaj kaczkę polaną powstałym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA