Jagnięcina rogan josh
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 3 strączków czarnego kardamonu
- w całości
- 5 strączków zielonego kardamonu
- w całości
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- 4 goździków
- 1 kawałek kory cynamonu
- 1 kawałek kwiatu muszkatołowca
- 1 cebula
- drobno posiekana
- 750 g jagnięciny lub baraniny z udźca
- z kością
- pokrojone na kawałki
- 6 ząbków czosnku
- obranych
- 2 cm korzenia imbiru
- obrane i przekrojone na pół
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
- sól do smaku
- 2 pomidory
- zmiksowane na purée
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- garść posiekanej świeżej kolendry (liście i łodygi)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu olej. Dodać strączki kardamonu, pieprz, goździki, cynamon i macis, i smażyć 1-2 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso i smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż całe się zrumieni. Tymczasem zmiksować czosnek i imbir z jedną łyżką wody na gładką pastę. Dodać pastę do mięsa, dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć 3-4 minuty, regularnie mieszając. Dodać pozostałe przyprawy, sól, purée z pomidorów i jogurt, zamieszać, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut, aż niemal cały płyn odparuje. Jeśli stanie się to za szybko, dolać trochę wody. Wlać tyle wrzącej wody, aby przykryła mięso, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina będzie dobra. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W