Indyjski dal z soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone albo starte
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- przepłukanej
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ szklanki posiekanych liści kolendry
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W średnim rondlu na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj soczewicę, wodę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 15 min., aż soczewica zmięknie. Przełóż połowę płynu z warzywami do malaksera albo blendera i zmiel na gładkie puree. Połącz puree z resztą płynu, dopraw do smaku i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej z odrobiną siekanej natki kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W