Idealne steki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Przygotowanie:
Składniki:1 stek T-bone
1 stek Porterhouse
1 rumsztyk
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
T-bone: Obficie posól i popieprz stek T-bone z każdej strony, łącznie z grzbietem. Lekko skrop mięso oliwą i połóż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Dociśnij stek palcami, żeby odgniotły się na nim żłobienia. Gdy skórka się skarmelizuje, przełóż mięso na ruszt i wstaw je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu połóż je, żeby odpoczęło przez połowę czasu pieczenia. Przed podaniem wrzuć stek na 20 sekund na gorącą patelnię.
Porterhouse: Obficie przypraw stek Porterhouse solą i pieprzem z każdej strony. Przyłóż mięso tłustym grzbietem do patelni, żeby tłuszcz się wytopił. Po chwili przekręć stek na drugą stronę. Powtarzaj tę czynność, żeby mięso równomiernie się skarmelizowało. Stopień wypieczenia możesz sprawdzić za pomocą kuchennego termometru lub cienkiego szpikulca. Wbij go w mięso i po 5 sekundach przyłóż do skóry. Jeśli jest chłodny, to znak, że stek jest surowy. Po usmażeniu zdejmij go z patelni i połóż, żeby odpoczął przez połowę czasu smażenia. Przed podaniem wrzuć go na 20 sekund na gorącą patelnię.
Rumsztyk: Obficie posól i popieprz rumsztyk. Natrzyj mięso z obu stron odrobiną oliwy i połóż je na rozgrzanej patelni. W ciągu smażenia dwukrotnie przekręć stek. Gdy skórka jest brązowo-złota, zdejmij mięso z patelni i połóż, żeby odpoczęło przez połowę czasu smażenia. Przed podaniem wrzuć je na 20 sekund na gorącą patelnię.
© Adrian Richardson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W