Herbatniki z kawałkami czekolady

Herbatniki z kawałkami czekolady
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.80)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Zmiksować masło z cukrem. Dodać jaja, po jednym naraz, dalej miksować. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać do masy, wymieszać. Wsypać kawałki czekolady, wymieszać. Uformować rękami obsypanymi mąką wałek, długi na 30 cm i szeroki na 7cm. Można też uformować 2 krótsze wałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko sprasować i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Kroić po skosie na centymetrowe plasterki i z powrotem wrzucić na blachę. Piec ciastka aż będą rumiane, ok. 10 minut. Przekręcić i zrumienić z drugiej strony. Ostudzić. Podawać z espresso.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA