Herbatniki z kawałkami czekolady
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.80)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 szklanka białego lub brązowego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka bardzo drobnych kawałków czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Zmiksować masło z cukrem. Dodać jaja, po jednym naraz, dalej miksować. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać do masy, wymieszać. Wsypać kawałki czekolady, wymieszać. Uformować rękami obsypanymi mąką wałek, długi na 30 cm i szeroki na 7cm. Można też uformować 2 krótsze wałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko sprasować i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Kroić po skosie na centymetrowe plasterki i z powrotem wrzucić na blachę. Piec ciastka aż będą rumiane, ok. 10 minut. Przekręcić i zrumienić z drugiej strony. Ostudzić. Podawać z espresso.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W