Grillowane marynowane kotlety wieprzowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Marynata:
½ szklanki soli
1/3 szklanki cukru
2 łyżki nasion kopru włoskiego
2 łyżki nasion kolendry
1 łyżeczka suszonych płatków chili
3 liście laurowe
1 cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone
4 ząbki czosnku, zmiażdżone dłonią
1,5 litra zimnej wody
Kotlety:
4 grube kotlety wieprzowe z kością
1 łyżka pyłku dzikiego fenkuła (jeśli nie uda się go kupić, można w zamian uprażyć i zmielić nasiona kopru włoskiego)
Przygotowanie:
Do dużego pojemnika włóż wszystkie składniki, zalej wodą i zamieszaj. Zanurz kotlety, zamknij pojemnik i wstaw na 3 dni do lodówki. Po 3 dniach wyjmij kotlety z zalewy i wylej ją.
Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Obtocz tłuszcz na kotletach w pyłku fenkuła. Ułóż kotlety na grillu albo patelni grillowej. Po 3-4 minutach obróć je o 90 stopni, żeby zrobił się na nich kraciasty wzór. Grilluj kotlety przez kolejne 3-4 minuty, odwróć na drugą stronę i powtórz powyższe czynności. Jeśli kotlety zaczną się przypalać, zsuń je w chłodniejszą część grilla i smaż dłużej. Na koniec ustaw kotlety tłuszczem na ruszcie, żeby zrobiła się chrupiąca skórka, a pyłek fenkuła uwolnił swój aromat. Zdejmij kotlety z grilla i odłóż na chwilę w ciepłe miejsce przed podaniem. Podawaj z miękką polentą (patrz: osobny przepis)
© Anne Burrell
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W