Grillowana sałatka „cesar
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.33)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Dressing1 szklanka oliwy z oliwek
½ szklanki białego octu winnego
6 łyżek startego sera Grana Padano
sok i skórka starta z 3 cytryn
3 ząbki czosnku
8 filecików anchois
sól i pieprz
Sałatka
8 cienkich plasterków pancetty
1 sałata rzymska, przekrojona wzdłuż na pół
1 czerwona cebula, przekrojona na pół
1 bagietka, przekrojona wzdłuż na pół
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
wiórki parmezanu (do przybrania)
Przygotowanie
Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zmiksuj ręcznym blenderem na gładki sos. Usmaż pancettę po jakieś 3 minuty z każdej strony, aż skurczy się i zrobi złota. Osusz na ręczniku papierowym i odstaw na bok. Posmaruj sałatę, cebulę i bagietkę oliwą. Połóż chleb na grillu, lub patelni grillowej i smaż, aż zrobi się złocisty. Pokrój w kostkę i odstaw na bok. Połóż sałatę na grillu, lub patelni grillowej, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż wierzchnie liście się skurczą, a środek będzie miękki. Pokrój na nieduże kawałki. Połóż cebulę na grillu, lub patelni grillowej, dopraw solą i pieprzem i smaż po jakieś 5 minut z każdej strony, aż zacznie się trochę rozpadać i czernieć. Pokrój na małe kawałki. W dużej misce wymieszaj sałatę, cebulę, grzanki i pancettę. Dodaj pół szklanki dressingu i wymieszaj. Podawaj przybrane wiórkami parmezanu.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W