Gougeres
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:,/b>5 dużych jaj
115 gramów masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 miarka mąki
1 ½ miarki drobno startego sera Gruyere, oraz ¼ miarki sera do posypania
¼ miarki drobno startego sera Parmezan
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
¼ łyżeczki papryki
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Odstawić. Ubić 1 jajko z łyżeczką wody. Odstawić. W średnim rondlu zmieszać 1 miarkę wody z masłem, solą i cukrem umiarkowanie podgrzewając. Zagotować i odstawić. Drewnianą łyżką dodać mąkę energicznie mieszając aż grudki znikną. Ponownie umiarkowanie podgrzać masę, gotować ok. 4 minut ciągle mieszając aż masa będzie się odklejać od ścianek i utworzy warstwę na dnie. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać 2 rodzaje serów, zioła i przyprawy. Wymieszać drewnianą łyżką i chłodzić przez 3 minuty. Dodać po jednym pozostałe jajka, energicznie mieszając po każdym dodaniu, aby składniki się połączyły. Przełożyć ciasto do torby z końcówką do wyciskania ok 1,5 cm. Formować kulki wielkości około 4 cm, wygładzić powierzchnię palcami. Posmarować jajkiem z wodą i posypać pozostałym serem Gruyere. Piec aż kulki zyskają złocisty odcień, około 20-25 min. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Martha Stewart
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W