Gniecione, smażone ziemniaki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 400 g średniej wielkości ziemniaków, obranych, przekrojonych na pół
- sól do smaku
- olej roślinny do smażenia
- suszone mango w proszku
- czerwona chili w proszku
- kolendra w proszku
- kmin rzymski w proszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą ilość oleju w rondlu lub woku. Wymieszaj ziemniaki z solą i wrzuć do oleju. Smaż delikatnie, odwracając je od czasu do czasu, aż zrobią się miękkie, około 4-6 minut (Sprawdź miękkość końcówką noża). Będą miały nadal blady kolor.
Wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym przez 5 minut. Następnie używając nasady dłoni, lekko zgnieć ziemniaki, ale staraj się ich za bardzo nie zmiażdżyć.
Zwiększ ogień i włóż ziemniaki z powrotem do oleju. Poczekaj, aż zrobią się złociste i chrupiące, około 3 minut. Układaj je na ręczniku papierowym. Posyp solą, a potem po kolei każdą przyprawą. Mango zapewni kwaskowy smak, dlatego zawsze dodaję go więcej, tak jak i kmin rzymski. Polej każdy ziemniak delikatnie gorącym olejem i serwuj.
Wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym przez 5 minut. Następnie używając nasady dłoni, lekko zgnieć ziemniaki, ale staraj się ich za bardzo nie zmiażdżyć.
Zwiększ ogień i włóż ziemniaki z powrotem do oleju. Poczekaj, aż zrobią się złociste i chrupiące, około 3 minut. Układaj je na ręczniku papierowym. Posyp solą, a potem po kolei każdą przyprawą. Mango zapewni kwaskowy smak, dlatego zawsze dodaję go więcej, tak jak i kmin rzymski. Polej każdy ziemniak delikatnie gorącym olejem i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W