Gazpacho z czerwonej papryki z rzeżuchą
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Przygotowanie:
Gazpacho:
250 g pokrojonych dojrzałych pomidorów
2 posiekane cebule
2 duże czerwone papryki, pokrojone
1/2 małego ogórka, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
1 mały czosnek
75 g białego pieczywa bez skórki
1 cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml wody
odrobina octu z sherry
kostki lodu
Purée z rzeżuchy:
100 g rzeżuchy
50 ml zimnego bulionu drobiowego
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek
Przybranie:
posiekana czerwona papryka
młoda rzeżucha
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do miski i zostaw w lodówce na kilka godzin. Przełóż do blendera, dodaj kilka kostek lodu i zmiel na gładką masę. Zanurz liście rzeżuchy w osolonym wrzątku na 20 sekund. Następnie wrzuć do zimnej wody, żeby je odświeżyć. Odsącz i dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiel przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż łyżkę gazpacho do kokilki, dodaj purée z rzeżuchy i udekoruj kawałkami papryki i łodyżkami świeżej rzeżuchy.
Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź