Flan z żabnicy

Flan z  żabnicy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 58)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sparz pomidory i obierz je. Wyciśnij, żeby usunąć nasiona i sok. Pokrój na ćwiartki i przesmaż na patelni na odrobinie oleju, 5 minut na dużym ogniu. Posól, popieprz i odstaw. Przygotuj bulion i podgrzej go bez zagotowania.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój ogony miętusa w kostkę ok. 3 x 3 cm. Zanurz rybę w bulionie i gotuj 7 do 10 minut (kostki ryby muszą być tylko trochę ugotowane). Odsącz.
Ustaw kokilki na blasze do zapiekania i nalej do niej wodę, żeby piec w kąpieli wodnej.
Energicznie ubij jaja ze śmietaną, solą, pieprzem i pieprzem Cayenne. Dodaj pomidory i ponownie ubij trzepaczką. Rozłóż rybę w kokilkach i wlej mieszankę śmietanową.
Wstaw do piekarnika na 45 minut. Podawać na ciepło, letnie lub na zimno, z domowym sosem z pomidorów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA