Flan z żabnicy
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 58)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
400 gr. dojrzałych pomidorów
- 400 gr. ogonów miętusa
- 6 jaj
- 250 gr. gęstej śmietany
- pieprz Cayenne tyle co na czubku noża.
- Bulion
- Sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sparz pomidory i obierz je. Wyciśnij, żeby usunąć nasiona i sok. Pokrój na ćwiartki i przesmaż na patelni na odrobinie oleju, 5 minut na dużym ogniu. Posól, popieprz i odstaw. Przygotuj bulion i podgrzej go bez zagotowania.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój ogony miętusa w kostkę ok. 3 x 3 cm. Zanurz rybę w bulionie i gotuj 7 do 10 minut (kostki ryby muszą być tylko trochę ugotowane). Odsącz.
Ustaw kokilki na blasze do zapiekania i nalej do niej wodę, żeby piec w kąpieli wodnej.
Energicznie ubij jaja ze śmietaną, solą, pieprzem i pieprzem Cayenne. Dodaj pomidory i ponownie ubij trzepaczką. Rozłóż rybę w kokilkach i wlej mieszankę śmietanową.
Wstaw do piekarnika na 45 minut. Podawać na ciepło, letnie lub na zimno, z domowym sosem z pomidorów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź