Fasolka z boczkiem i serem pleśniowym

Fasolka z boczkiem i serem pleśniowym
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski

Składniki:

  • pół kilograma fasolki
  • kilka plasterków boczku
  • półtorej miarki orzechów pekan*
  • 100 gramów sera Shropshire
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki strączków. Blanszujemy ją gotując przez kilka minut we wrzątku. Smażymy na patelni kilka plasterków boczku. Kroimy drobno uprażone wcześniej orzechy pekan (wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 6 minut). Zblanszowaną fasolkę przekładamy do lodowatej wody – wtedy odzyska intensywnie zielony kolor. Wyjmujemy z patelni usmażone plastry boczku i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy fasolkę. Dodajemy pokrojone, prażone orzechy pekan. Chwilę smażymy razem oba składniki. Dodajemy do nich rozdrobniony widelcem ser. Czekamy aż się nieco wytopi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy pokrojonym, usmażonym boczkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA