Fasolka z boczkiem i serem pleśniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
Składniki:
- pół kilograma fasolki
- kilka plasterków boczku
- półtorej miarki orzechów pekan*
- 100 gramów sera Shropshire
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki strączków. Blanszujemy ją gotując przez kilka minut we wrzątku. Smażymy na patelni kilka plasterków boczku. Kroimy drobno uprażone wcześniej orzechy pekan (wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 6 minut). Zblanszowaną fasolkę przekładamy do lodowatej wody – wtedy odzyska intensywnie zielony kolor. Wyjmujemy z patelni usmażone plastry boczku i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy fasolkę. Dodajemy pokrojone, prażone orzechy pekan. Chwilę smażymy razem oba składniki. Dodajemy do nich rozdrobniony widelcem ser. Czekamy aż się nieco wytopi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy pokrojonym, usmażonym boczkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W