Eton mess z rabarbarem i wodą różaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- bezy
- białko z 4 dużych jajek
- 200 g miałkiego cukru trzcinowego
- 1 szczypta soli
- kompot rabarbarowy
- 100 ml wrzątku
- 3 łyżki miałkiego cukru trzcinowego
- 4 łodygi rabarbaru (ok. 450 g)
- pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka wody różanej
- bita śmietana
- 500 ml kremówki
- 1 laska wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C i przygotuj bezy: w dużej misce ubij białka, aż będą puszyste. Stale ubijając stopniowo dodawaj cukier, a następnie szczyptę soli, aż piana będzie sztywna i lśniąca. To potrwa 7-8 min. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia (przyklej go do blachy odrobiną bezowej piany). Nałóż porcje piany z białek na blachę w sporych odstępach i piecz przez 1 godz. W tym czasie przygotuj kompot rabarbarowy. Zagotuj w rondlu wodę z cukrem i dodaj rabarbar, kiedy zacznie wrzeć. Wymieszaj i gotuj 5 min na średnim ogniu. Kiedy rabarbar będzie miękki, zdejmij rondel z ognia. Dodaj wodę różaną i odstaw na bok. Ubij śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta, ale nie sztywna. Rozkrój laskę wanilii wzdłuż na pół, zeskrob nasionka, dodaj do śmietany i wymieszaj. Rozłóż upieczone bezy na półmisku albo paterze: kilka niech będzie w całości, a kilka pokruszonych. Na wierzch nałóż bitą śmietanę, a następnie gęsty kompot rabarbarowy. Przed samym podaniem posyp wszystko płatkami migdałów i róż.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W