Estiva verde – zielona letnia zupa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 łyżka masła
- ½ cebuli
- posiekanej
- ¼ główki selera naciowego
- posiekanego
- kilka plasterków pancetty
- pokrojonej na drobne paseczki
- 1 ząbek czosnku
- pokrojony na cienkie plasterki
- 250 g ryżu carnaroli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż na maśle w rondlu cebulę i seler, aż będą szkliste. Dodaj pancettę i czosnek. Przesmaż, żeby aromaty się połączyły i dodaj ryż. Mieszaj, a kiedy ryż się zeszkli, wlej 2 chochle bulionu. Gotuj mieszając, aż ryż wchłonie bulion i dopiero wtedy dolej następną porcję płynu. Robiąc risotto, zblanszuj groszek, szpinak i miętę w 2 minuty. Połowę blanszowanej zieleniny zmiel pulsacyjnie w malakserze, aż groszek się rozpadnie, a szpinak będzie grubo posiekany.
Kiedy risotto jest gotowe, dolej 2 chochle bulionu, dodaj tyle groszku i szpinaku, aż zupa będzie miała właściwą konsystencję.
Kiedy risotto jest gotowe, dolej 2 chochle bulionu, dodaj tyle groszku i szpinaku, aż zupa będzie miała właściwą konsystencję.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W