Duszone wątróbki drobiowe ze szpinakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Wątróbki drobioweokoło 90 g tłuszczu z kaczki lub kurczaka
240 g wątróbek drobiowych
2 szklanki cebuli pokrojonej na plasterki (około 300 g)
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
3 jajka ugotowane na twardo i obrane
cienkie krakersy pszenne, do podania
Sałatka ze szpinaku
4 szklanki listków młodego szpinaku, umytych i osuszonych
1 łyżka oliwy dobrej jakości
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
sól koszerna i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ szklanki grzanek z ziołami (do wyboru)
Przygotowanie wątróbek drobiowych
Pokroić tłuszcz z kaczki lub z kurczaka na małe kawałki. Roztopić na średnim ogniu na dużej patelni. Wrzucić wątróbki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na ostrym ogniu przez 1 minutę. Zmniejszyć płomień na średni. Przykryć i dusić przez 10 minut. Zawartość patelni wyłożyć na sito postawione na misce. Roztopiony tłuszcz będzie skapywał do miski. Po przestygnięciu przełożyć wątróbki na deskę do krojenia i grubo posiekać nożem. Posiekaną mieszaninę przełożyć z powrotem do miski z tłuszczem. W krajalnicy pokroić jajka najpierw na plasterki. Przełożyć o 180 stopni i przekroić ponownie, w kostkę. Posiekać grubo nożem. Pokrojone jajka dodać do wątróbek i dokładnie wymieszać. Wątróbki można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przygotowanie sałatki ze szpinaku
Liście szpinaku podrzucić z oliwą, octem oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozłożyć na cztery talerze.
Nałożyć ⅓ lub ½ szklanki wątróbek na liściach szpinaku. Posypać grzankami z ziołami i podawać.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W