Duszona kapusta
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- oliwa extra vergine
- 6 plastrów boczku pokrojonych w prostokąty
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- sól
- 3 obrane i starte marchewki
- 1 średnia kapusta włoska
- z usuniętym głąbem
- poszatkowana
- 1 ½ filiżanki octu jabłkowego
- 3 łyżki gorczycy
- 1 pęczek tymianku związany sznurkiem spożywczym
- 4 listki laurowe
- ¼-½ filiżanki nieklarowanego soku jabłkowego
- 1 mały pęczek szczypiorku posiekanego na kawałki 5 cm
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej oliwę i dodaj boczek. Podsmaż na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, dopraw solą i smaż 4-5 minut. Dodaj marchew i zamieszaj. Dodaj kapustę, ocet jabłkowy, gorczycę, tymianek i listki laurowe. Dopraw solą i spróbuj. Smak zdominuje ocet, ale sól go zrównoważy. Zmniejsz ogień, nakryj garnek i duś kapustę 15-20 minut, aż zmięknie. Zdejmij pokrywkę, wlej sok jabłkowy i gotuj jeszcze 10 minut lub do czasu, aż większość płynu zostanie wchłonięta, kapusta będzie wilgotna, ale nie będzie przypominać zupy. Podawaj od razu albo pozwól potrawie odpocząć w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Udekoruj szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W