Duszona kapusta

Duszona kapusta
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • oliwa extra vergine
  • 6 plastrów boczku pokrojonych w prostokąty
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • sól
  • 3 obrane i starte marchewki
  • 1 średnia kapusta włoska
  • z usuniętym głąbem
  • poszatkowana
  • 1 ½ filiżanki octu jabłkowego
  • 3 łyżki gorczycy
  • 1 pęczek tymianku związany sznurkiem spożywczym
  • 4 listki laurowe
  • ¼-½ filiżanki nieklarowanego soku jabłkowego
  • 1 mały pęczek szczypiorku posiekanego na kawałki 5 cm

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej oliwę i dodaj boczek. Podsmaż na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, dopraw solą i smaż 4-5 minut. Dodaj marchew i zamieszaj. Dodaj kapustę, ocet jabłkowy, gorczycę, tymianek i listki laurowe. Dopraw solą i spróbuj. Smak zdominuje ocet, ale sól go zrównoważy. Zmniejsz ogień, nakryj garnek i duś kapustę 15-20 minut, aż zmięknie. Zdejmij pokrywkę, wlej sok jabłkowy i gotuj jeszcze 10 minut lub do czasu, aż większość płynu zostanie wchłonięta, kapusta będzie wilgotna, ale nie będzie przypominać zupy. Podawaj od razu albo pozwól potrawie odpocząć w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Udekoruj szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA