Duszona jagnięcina z pieczonymi pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Jagnięcina:
udziec jagnięcy (z kością, 1,4 kg)
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
250 ml białego wina
nieobrane ząbki główki czosnku
3 liście laurowe
4 krótkie gałązki rozmarynu
duży pęczek świeżego tymianku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Udziec obficie posolić, popieprzyć i natrzeć oliwą. W odpowiednio dużej brytfannie osmażyć mięso ze wszystkich stron na kuchence. Zdeglasować białym winem. Ułożyć czosnek i zieleninę na udźcu i wokół niego. Spryskać go resztą oleju. Piec w piekarniku przez 4 godziny, obracając w połowie czasu. Wyjąć i podawać z brytfanny, polewając sokami. Pasują do niego pieczone pomidory i obsmażane plasterki pomidora.
Pomidory:
4 średnie pomidory
sól i pieprz
czubata łyżka bułki tartej
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
posiekany ząbek czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przekroić pomidory na pół w połowie wysokości. Ułożyć przekrojoną stroną na blasze. Posolić i popieprzyć. Zmieszać bułkę tartą z pietruszką i czosnkiem w miseczce i posypać pomidory. Skropić oliwą. Opiekać do miękkości, ok. 20 minut.
Prezentacja:
Ułożyć na ładnym półmisku udziec i okolić go pieczonymi pomidorami.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W