Dorada królewska z koprem i potrawka z oliwkami a la Annie i Magali

Dorada królewska z koprem i potrawka z oliwkami a la Annie i Magali
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 66)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotuj potrawkę: obierz cebule, posiekaj ją drobno. Zeszklij w garnku z trzema łyżkami oliwy z oliwek; zeszklij na małym ogniu.
2. Obierz pomidory, usuń gniazda nasienne, posiekaj. Włóż je do garnka. Dodaj nie obrane ząbki czosnku. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, dodaj je do garnka. Włóż do garnka suszony koper, odrobinę soli, pieprz. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 45 minut lub dłużej - ziemniaki muszą być miękkie.
3. Nagrzej piekarnik do 180°C, bez termoobiegu. Weź duży talerz żaroodporny i wyłóż go dzikim koprem.
4. Umyj i pokrój bakłażan w kostkę. Podsmaż na patelni na 2 łyżkach oliwy. Umyj koper (obierz, w razie potrzeby) i posiekaj drobno. Umyj i pokrój cytrynę na drobne kawałki. Wymieszaj wszystko z oliwkami popierz, nie sól bo oliwki już są słone. Dodaj bakłażany, podlej oliwą i nafaszeruj tą masą ryby. Ułóż ryby na koprze, obłóż warzywami, podlej oliwą z oliwek. Piecz 45 minut.
5. Podawaj z potrawką oraz oliwkami, podlewając oliwą z Baux de Provence.


Rady Julie:
Dla ryb o wadze 2 kg, idealny czas pieczenia wynosi: 180°C, 45 minut, bez termoobiegu (wysusza rybę).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA