Dorada królewska z koprem i potrawka z oliwkami a la Annie i Magali
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 66)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
Potrawka:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże pomidory (bycze serca) lub 4 średnie
- 1 główka różowego czosnku
- 1 mały pęczek suszonego kopru
- 1 duża cebula biała
- 300 gr oliwek zielonych
- oliwa z oliwek
-
- Dorada:
- 1 dorada królewska - ok. 2 kg
- 1 ładny pęczek łodyżek dzikiego kopru
- 1/2 bulwa kopru
- 1 cytryna eko
- 1/2 bakłażan
- 1 pomidor
- 1 mała cebulka
- sól koprowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotuj potrawkę: obierz cebule, posiekaj ją drobno. Zeszklij w garnku z trzema łyżkami oliwy z oliwek; zeszklij na małym ogniu.
2. Obierz pomidory, usuń gniazda nasienne, posiekaj. Włóż je do garnka. Dodaj nie obrane ząbki czosnku. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, dodaj je do garnka. Włóż do garnka suszony koper, odrobinę soli, pieprz. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 45 minut lub dłużej - ziemniaki muszą być miękkie.
3. Nagrzej piekarnik do 180°C, bez termoobiegu. Weź duży talerz żaroodporny i wyłóż go dzikim koprem.
4. Umyj i pokrój bakłażan w kostkę. Podsmaż na patelni na 2 łyżkach oliwy. Umyj koper (obierz, w razie potrzeby) i posiekaj drobno. Umyj i pokrój cytrynę na drobne kawałki. Wymieszaj wszystko z oliwkami popierz, nie sól bo oliwki już są słone. Dodaj bakłażany, podlej oliwą i nafaszeruj tą masą ryby. Ułóż ryby na koprze, obłóż warzywami, podlej oliwą z oliwek. Piecz 45 minut.
5. Podawaj z potrawką oraz oliwkami, podlewając oliwą z Baux de Provence.
Rady Julie:
Dla ryb o wadze 2 kg, idealny czas pieczenia wynosi: 180°C, 45 minut, bez termoobiegu (wysusza rybę).
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź