Dolmades z seriolą i komosą ryżową

Dolmades z seriolą i komosą ryżową
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 35)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 150 g ryby (serioli
  • płaskonia albo lucjana)
  • łyżka posiekanej skórki kiszonej cytryny
  • łyżeczka oliwy aromatyzowanej cytryną (albo zwykłej)
  • łyżka tymianku
  • 24 liście winogron (świeże albo konserwowe)
  • po ćwierć filiżanki czerwonej i białej komosy ryżowej
  • woda
  • 2 łyżki prosa
  • łyżeczka sumaku
  • ząbek czosnku
  • pół filiżanki posiekanych pistacji
  • sól i biały pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę ułożyć na papierze do pieczenia, posypać kiszoną cytryną, tymiankiem i skropić oliwą. Zawinąć i ugotować w parowniku. Przestudzić i podzielić na małe kawałki. Zagotować wodę z komosą, prosem, sumakiem i czosnkiem. Gotować przez 10 minut, przykryć i wyłączyć gaz. Uprażyć i posiekać pistacje. Świeże liście winorośli blanszować partiami we wrzątku. Przełożyć do wody z lodem, a następnie osuszyć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA