Dolmades z seriolą i komosą ryżową

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 35)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 150 g ryby (serioli
- płaskonia albo lucjana)
- łyżka posiekanej skórki kiszonej cytryny
- łyżeczka oliwy aromatyzowanej cytryną (albo zwykłej)
- łyżka tymianku
- 24 liście winogron (świeże albo konserwowe)
- po ćwierć filiżanki czerwonej i białej komosy ryżowej
- woda
- 2 łyżki prosa
- łyżeczka sumaku
- ząbek czosnku
- pół filiżanki posiekanych pistacji
- sól i biały pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rybę ułożyć na papierze do pieczenia, posypać kiszoną cytryną, tymiankiem i skropić oliwą. Zawinąć i ugotować w parowniku. Przestudzić i podzielić na małe kawałki. Zagotować wodę z komosą, prosem, sumakiem i czosnkiem. Gotować przez 10 minut, przykryć i wyłączyć gaz. Uprażyć i posiekać pistacje. Świeże liście winorośli blanszować partiami we wrzątku. Przełożyć do wody z lodem, a następnie osuszyć.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W