Deser „crumble” z jabłek i rabarbaru

Deser „crumble” z jabłek i rabarbaru
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Składniki kruszonki
125 g schłodzonego masła
125 g białego cukru
2,5 g soli
125 g mąki
125 g mielonych migdałów

Składniki farszu
150 g cream fraiche
60 g białego cukru
1 jajko
2 laski wanilii
1 kg jabłek
800 g rabarbaru
100 ml poire william (likier gruszkowy)
lody waniliowe do podania

Przygotowanie
Pokroić rabarbar na kawałki, zasypać częścią cukru i zostawić na noc w lodówce, żeby się macerował.
Pokroić masło w kostkę o średnicy 1,5 cm. Wrzucić do miski z pozostałymi składnikami ciasta. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie kruszonka. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w duże kawałki, odłożyć. W misce ubić cream fraiche, 60g cukru, jajko i likier. Rozciąć laski wanilii, wyjąć ziarenka i wsypać do mieszanki. Do naczynia żaroodpornego wsypać rabarbar i jabłka, wymieszać. Wlać masę, piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć z piekarnika, posypać kruszonką i piec przez kolejne 20-25 minut. Podawać z lodami waniliowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA