Czerwone kurki według przepisu Serge
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 72)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
2 kurki czerwone o wadze 600 gr każda (wypatroszone)
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- 6 ząbków czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 gr szafranu
- 2 szklanki białego wina
- 1 duża puszka pomidorów pelati
- 1 butelka przecieru pomidorowego
- 50 ml oliwy
- 2 ziarna pieprzu Cayenne
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Podsmażyć ryby na patelni z 50 ml oliwy.
2. W tym czasie pokroić cebulę i 3 ząbki czosnku.
3. Wyjąć ryby i zastąpić je cebulą. Gdy cebule zaczną się szklić, dodać czosnek, rozdrobnione pomidory, połowę pęczka pietruszki, pieprz Cayenne rozgnieciony ostrzem noża, szafran, białe wino, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Pomieszać, przykryć i dusić przez 75 minut.
4. Ugotować spaghetti al dente i odstawić.
5. Gdy sos będzie gotowy, dodać ryby i makaron spaghetti na patelnię. Wymieszać wszystko z sosem. Dusić przez 10 minut, żeby wszystko się podgrzało. Dokończyć gotowanie ryby.
6. W tym czasie poszatkować pozostałą część czosnku z pietruszką i posypać nią danie tuż przed podaniem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź