Czekoladowe muffinki z ganache
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Przygotowanie:
Ciasto:1,5 filiżanki mąki orkiszowej
½ filiżanki niesłodzonego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
sól morska
120 g jedwabistego tofu
¾ filiżanki mleka sojowego
¾ filiżanki syropu klonowego, ryżowego albo z agawy
½ filiżanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ganache:
100 g gorzkiej czekolady
¼ filiżanki mleka sojowego albo migdałowego
waniliowe lody sojowe i owoce jagodowe
Przygotowanie:
Umieścić metalową miskę na garnku z gotującą się wodą. Poczekać, aż się rozgrzeje. Wrzucić czekoladę. Kiedy się stopi, ubić ją z mlekiem sojowym. Schłodzić, żeby masa stężała.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Tofu, mleko sojowe, syrop, olej i ekstrakt z wanilii zmiksować. Wlać płynne składniki do sypkich. Wymieszać. Natłuszczone formy do muffinek napełniać do połowy. Nałożyć łyżkę ganache. Wierzch przykryć ciastem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać muffinki z lodami i owocami.
Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W