Curry z ciecierzycą i kalafiorem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 60)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- łyżka oliwy
- posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- pół filiżanki korzeni i łodyżek kolendry
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka kminu
- łyżeczka garam masali
- 2 łyżeczki chili w proszku albo w płatkach
- pół kalafiora podzielonego na różyczki
- filiżanka pokrojonej w kostkę dyni japońskiej ze skórką
- 400 g ciecierzycy z puszki
- litr bulionu
- puszka pomidorów (opcjonalnie)
- liść limetki kaffir
- łyżeczka sosu rybnego
- tamari
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- pół filiżanki natki kolendry
- filiżanka kiełków fasoli
- jogurt
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać imbir, czosnek, kurkumę i korzenie oraz łodyżki kolendry. Podsmażyć przez minutę i dołożyć gorczycę, kmin, garam masalę i chili. smażyć, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Wlać łyżkę wody i dodać kalafior, dynię i ciecierzycę. Smażyć, aż warzywa pokryją się przyprawami. Wlać bulion, pomidory i dodać liść limetki. Gotować, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Powinno trwać to 30-60 minut. Doprawić tamari, sosem rybnym i olejem sezamowym. Przybrać natką kolendry, kiełkami fasoli i jogurtem, podawać z brązowym ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W