Curry z ciecierzycą i kalafiorem

Curry z ciecierzycą i kalafiorem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 60)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • pół filiżanki korzeni i łodyżek kolendry
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka garam masali
  • 2 łyżeczki chili w proszku albo w płatkach
  • pół kalafiora podzielonego na różyczki
  • filiżanka pokrojonej w kostkę dyni japońskiej ze skórką
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • litr bulionu
  • puszka pomidorów (opcjonalnie)
  • liść limetki kaffir
  • łyżeczka sosu rybnego
  • tamari
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • pół filiżanki natki kolendry
  • filiżanka kiełków fasoli
  • jogurt

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać imbir, czosnek, kurkumę i korzenie oraz łodyżki kolendry. Podsmażyć przez minutę i dołożyć gorczycę, kmin, garam masalę i chili. smażyć, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Wlać łyżkę wody i dodać kalafior, dynię i ciecierzycę. Smażyć, aż warzywa pokryją się przyprawami. Wlać bulion, pomidory i dodać liść limetki. Gotować, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Powinno trwać to 30-60 minut. Doprawić tamari, sosem rybnym i olejem sezamowym. Przybrać natką kolendry, kiełkami fasoli i jogurtem, podawać z brązowym ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA