Crème brûlée z lippią trójlistną
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin i jego ogród (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 750 ml śmietany kremówki
- 5 liści lippi trójlistnej
- posiekanych
- 10 żółtek
- roztrzepanych
- 175 g drobnego cukru
- 250 ml mleka
- 2 truskawki
- przekrojone na pół
- 55 g cukru demerara
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu podgrzej śmietanę z liśćmi lippi trójlistnej, a następnie zdejmij z ognia i odstaw, aż ostygnie. Przecedź śmietanę przez sitko, wyrzuć zużyte liście. Rozgrzej piekarnik do 140°C. Utrzyj w misce żółtka z drobnym cukrem. Podgrzej mleko, a następnie powoli, cały czas mieszając, dodaj je do żółtek. Dodaj zimną śmietanę i dobrze wymieszaj. Przecedź przez sitko do czystej miski. Przelej masę do 4 kokilek, wstaw do piekarnika i piecz przez półtorej do 2 i pół godziny, aż się masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby ostygły. Można teraz wstawić kokilki do lodówki i przechowywać deser do dwóch dni. Przed podaniem, jeśli nie masz ręcznego palnika, maksymalnie rozgrzej grill w piekarniku. Na każdej porcji deseru połóż połówkę truskawki. Każdą kokilkę posyp cukrem demerara, tak, żeby stworzyć cienką, równą warstwę. Skarmelizuj cukier palnikiem ręcznym, lub wstaw kokilki na chwilę pod grill, żeby roztopić cukier. Odstaw na 1-2 minuty, żeby ostygło i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W