Combry królicze z winogronami wg Brigitte

Combry królicze z winogronami wg Brigitte
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 63)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 10 kawałków combra królika

  • 2 kiście ciemnych winogron
  • 4 szalotki
  • 300 ml wina czerwonego (Brigitte używa wina z Langwedocji)
  • 1 łyżka likieru porzeczkowego
  • 150 gr masła
  • 1 kg śliwek domowych lub węgierek (ew. mrożonych)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Rozpuść 50 gr masła w dużym garnku. Obsmaż na złoty kolor kawałki combra. Posiekaj szalotkę. Dodaj ją do garnka. Dorzuć winne grona z jednej kiści, podlej winem, posól, popieprz i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
2. W tym czasie podduś śliwki w rondlu, bez dodatków. Gdy będą miękkie, rozgotowane, zdejmij je z ognia.
3. Pod koniec gotowania wyjmij z garnka kawałki mięsa króliczego, dodaj resztę winogron, likier porzeczkowy, po czym dodaj masło pokrojone na małą kostkę. Energicznie zamieszaj i ubijaj trzepaczką, żeby roztrzepać z masłem.
4. Królika podajemy podlanego sosem, ze śliwkami.


Rada Julie:
Do królika można podać tagliatelle jajeczne lub kilka gotowanych ziemniaków.
Brigitte myje, suszy i pestkuje śliwki, po czym zamraża je w woreczkach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA