Combry królicze z winogronami wg Brigitte
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 63)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
10 kawałków combra królika
- 2 kiście ciemnych winogron
- 4 szalotki
- 300 ml wina czerwonego (Brigitte używa wina z Langwedocji)
- 1 łyżka likieru porzeczkowego
- 150 gr masła
- 1 kg śliwek domowych lub węgierek (ew. mrożonych)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Rozpuść 50 gr masła w dużym garnku. Obsmaż na złoty kolor kawałki combra. Posiekaj szalotkę. Dodaj ją do garnka. Dorzuć winne grona z jednej kiści, podlej winem, posól, popieprz i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
2. W tym czasie podduś śliwki w rondlu, bez dodatków. Gdy będą miękkie, rozgotowane, zdejmij je z ognia.
3. Pod koniec gotowania wyjmij z garnka kawałki mięsa króliczego, dodaj resztę winogron, likier porzeczkowy, po czym dodaj masło pokrojone na małą kostkę. Energicznie zamieszaj i ubijaj trzepaczką, żeby roztrzepać z masłem.
4. Królika podajemy podlanego sosem, ze śliwkami.
Rada Julie:
Do królika można podać tagliatelle jajeczne lub kilka gotowanych ziemniaków.
Brigitte myje, suszy i pestkuje śliwki, po czym zamraża je w woreczkach.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź