Clafoutis z klementynek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.59)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- masło do wysmarowania formy
- 65 g mąki plus do wysypania tortownicy
- 3 jaja
- 65 g cukru kryształu
- szczypta soli
- 180 ml tłustej śmietanki
- 180 ml mleka
- 5 – 15 klementynek
- obranych i podzielonych na cząstki (ok. 3 szklanek)
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Żaroodporne naczynie, ok. 22 cm na 5 cm, lub tortownicę o średnicy 25 cm albo porcelanowe naczynie wysmarować masłem, wysypać mąką, przekręcając naczynie, żeby mąka równomiernie pokryła cały spód. Na koniec odwrócić je, wysypując w ten sposób nadmiar mąki. W dużej misce ubić jaja na puszystą masę. Dodać cukier kryształ i sól, dalej ubijać, aż składniki się połączą. Wlać mleko i śmietankę, ubijać, aż powstanie gładka masa. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy lub brytfanny klementynkami, powinny dotykać górnej krawędzi. Wlać masę, pokrywając nią owoce, aż prawie będzie się wylewać. W zależności od używanego naczynia, może zostać trochę masy. Zapiekać 40 minut, clafoutis ma się ładnie zrumienić, a ciasto nie powinno oblepiać włożonego do środka noża. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Nie przechowywać dłużej niż kilka godzin, inaczej straci kształt.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W