Ciasto na pizzę
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 125 ml cydru lub letniej wody
- 180 ml letniej wody
- 1½ łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżka stołowa miodu
- 680 ml mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszaj cydr, wodę, drożdże i miód. Zostaw, aż na wierzchu pojawi się piana, co zajmuje ok. 5 minut. Jeśli korzystasz z robota kuchennego, włóż plastikowe ostrze lub łopatki do wyrabiania ciasta. Wymieszaj mąkę z solą. Włącz robota na średnią prędkość, wlewaj oliwę i zaczyn, aż powstanie miękką kula z ciasta. Wyjmij z robota i zagniataj przez kilka minut na oprószonej mąką stolnicy. Przełóż ciasto do miski cienko wysmarowanej tłuszczem i przykryj czystą ściereczką. Zostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Potem podziel dłońmi ciasto na części. Wykorzystaj je od razu albo posmaruj tłuszczem i włóż do plastikowej torby. Można je przechowywać do 12 godzin w lodówce albo zamrozić.
Potem podziel dłońmi ciasto na części. Wykorzystaj je od razu albo posmaruj tłuszczem i włóż do plastikowej torby. Można je przechowywać do 12 godzin w lodówce albo zamrozić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W