Ciasto drożdżowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 opakowania aktywnych suchych drożdży (1 łyżka i 2 łyżeczki)
- ¼ miarki ciepłej wody (37-43 st. C)
- 170 gramów masła o temp. pokojowej
- ¼ miarki cukru granulowanego
- 2 duże żółtka
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 1/3 miarki kwaśnej śmietany
- 1 2/3 miarki mąki
- dodatkowo mąka do posypania blatu
- 1 mąki do wypieku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W małej misce zmieszać drożdże z wodą, odstawić. Mikserem na średnich obrotach utrzeć do konsystencji kremu masło i granulowany cukier. Dodawać pojedynczo żółtka, mieszając starannie po dodaniu, zagarniając łyżką ciasto ze ścianek miski. Dodać ocet i wanilię. Wymieszać. Powoli dodawać kwaśną śmietanę, ciągle mieszając do połączenia składników, dodać rozpuszczone drożdże. W dużej misce zmieszać razem mąkę i sól. Wsypać do masła i mieszać mikserem na wolnych obrotach aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek i uformuje się w kulę. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Ugniatać ciasto do gładkości, około 5 minut. Lekko posypać mąką spód dużej szklanej miski, włożyć ciasto i przykryć je czystą, wilgotną ściereczką kuchenną. Miskę przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić na około 3-4 godziny aż ciasto podwoi objętość lub włożyć na noc do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W