Ciastka z wiórkami czekoladowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.90)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- 1 szklanka masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki kakao
- 2 szklanki startej ciemnej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Masło ubijać razem z dwoma rodzajami cukru w mikserze aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajka i wanilię, ubijać jeszcze kilka minut. W innej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Suche składniki dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać startą czekoladę. Ciasto wykładać dużą łyżką, dłońmi nadać im kształt kulek. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. Piec przez 12 minut. Porcja ciasta wystarczy na 12 dużych ciastek lub na 18 mniejszych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W