Ciasteczka waniliowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.73)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 60 g masła
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- przecięta wzdłuż
- nasiona wyjęte tępym końcem noża
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem 4 formy na babeczki, wysypać cukrem. Dobrze potrząsnąć, żeby cukier równomiernie oblepił dno i ścianki, nadmiar cukru usunąć. Roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać. W średniej wielkości misce ubić jaja, cukier, nasiona wanilii, ekstrakt waniliowy i mąkę. Dodać stopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Wlać do foremek i przechowywać w lodówce aż będą gotowe do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut. Wyjąć z foremek na talerze, podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W