Chutney z tamaryndowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
Składniki:
- 200 g pulpy z tamaryndowca
- 375 ml wody
- 100 g cukru granulowanego
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana papryka chińska
- bez nasion
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- do wyboru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pulpę tamaryndowca połączyć z wodą. Gotować 5 minut na małym ogniu, rozcierając mięknącą pulpę o ścianki garnka. Domieszać cukier, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić czosnek, chili i kmin. Gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić chutney na chwilę, żeby nieco przestygł. Przetrzeć przez metalowe sitko, usuwając kamyki i grube włókna. Podgrzać ponownie na małym ogniu. Skrobię kukurydzianą rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody. Domieszać 1 łyżkę ciepłego tamaryndowca. Przełożyć do garnka i zagęścić sos, gotując na małym ogniu przez 2-3 minuty. Chutney powinien być tak gęsty, aby pokryć wypukłą powierzchnię łyżki. W razie potrzeby rozrzedzić niewielką ilością wody.
Podawać w temperaturze pokojowej z rybą nacieraną kakao lub z sahieną.
Podawać w temperaturze pokojowej z rybą nacieraną kakao lub z sahieną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W