Chrupiąca sałatka z orzeszkami ziemnymi

Chrupiąca sałatka z orzeszkami ziemnymi
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Sałatka
1 pomidor, drobno pokrojony
4 łyżki drobno pokrojonego ogórka
1 zielona papryczka chilli, drobno posiekana
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
garść posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekane
1 czubata łyżka suszonego miąższu kokosa
¼ łyżeczki startego imbiru
sól do smaku

Przyprawy
1 łyżeczka oleju roślinnego
¼ łyżeczki nasion gorczycy
kilka liści curry
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
Wymieszać składniki sałatki w misce. Na patelni rozgrzać olej i dodać gorczycę. Kiedy zacznie strzelać, dodać liście curry i zdjąć z ognia. Wlać sok z cytryny i zamieszać. Polać sałatkę olejem z przyprawami, zamieszać i doprawić do smaku solą.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA