Chow mein z Hong Kongu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 225 g ugotowanego chińskiego makaronu
- 225 g filetów z piersi kurczaka
- bez skóry
- pokrojonych na cienkie plasterki
- białko 1 jajka
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- olej sezamowy
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
- olej arachidowy lub roślinny do smażenia
- 3 łyżki posiekanej dymki i więcej do przybrania
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego do gotowania lub wytrawnej sherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 175 g kiełków fasoli mung
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zblanszuj w 3 minuty kluski w dużym rondlu z wrzątkiem, a następnie odsącz i zahartuj w zimnej wodzie. Ponownie dokładnie odsącz i odstaw na bok. Obtocz w misce kawałki kurczaka w białku, skrobi kukurydzianej, oleju sezamowym i białym pieprzu. Dosyp 1 łyżeczkę soli i dobrze wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki, aby zamarynować mięso, co najmniej na 20 minut. Mocno rozgrzej suchy wok i wlej olej arachidowy albo roślinny na głębokość ok. 3 cm. Mocno go rozgrzej, rozłóż w nim równomiernie zblanszowane kluski i smaż mieszając, aż się zrumienią i będą chrupiące – powinno to zająć około 5 minut. Odwróć je delikatnie na drugą stronę, a gdy zbrązowieją, przełóż na papierowy ręcznik, by osączyć nadmiar tłuszczu. Rozgrzej suchy wok i wlej 3 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Gdy zacznie dymić, zdejmij wok z ognia i natychmiast włóż do niego mięso kurczaka, energicznie mieszając, żeby nie przywierało. Gdy kawałki mięsa zbieleją (po ok. 2 minutach), szybko osącz je na cedzaku ze stali nierdzewnej nad miską, do której spłynie gorący olej. Rozgrzej ponownie wok na silnym ogniu (wraz z pozostałościami oleju z podsmażania kurczaka). Dodaj dymkę, wino ryżowe, sos sojowy oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszaninę zagotuj, a w tym czasie rozmieszaj w miseczce skrobię kukurydzianą z 1½ łyżki wody. Dodaj do woka zawiesinę skrobi i sos ostrygowy. Zagotuj, dorzuć kiełki fasoli oraz osączone kawałki kurczaka i przemieszaj. Nałóż do misek porcje makaronu, a na wierzch kurczaka i posyp posiekaną dymką. Od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W