Chleb piwny z serem

Chleb piwny z serem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 450 ml ciemnego piwa o temperaturze pokojowej
  • 520 g mocnej białej mąki pszennej plus trochę do podsypania
  • 200 g sera cheddar
  • 75 g parmezanu
  • 50 mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku musztardowego
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 roztrzepane białko
  • do posmarowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wlać piwo, wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę, starte sery, mleko w proszku, jajka i nasiona włoskiego kopru. Wlać piwo z drożdżami i cukrem. Wyrobić rękoma na ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i oprószonymi mąką rękoma zagniatać przez 20-25, aż ciasto nabierze elastyczności. W razie potrzeby można dolać trochę ciepłej wody. Ciasto podzielić na dwa bochenki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Każdy bochenek ponacinać czubkiem noża w ukośny wzorek. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bochenki posmarować roztrzepanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25-30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA