Chleb piwny z serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Wypieki Kudłaczy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 450 ml ciemnego piwa o temperaturze pokojowej
- 520 g mocnej białej mąki pszennej plus trochę do podsypania
- 200 g sera cheddar
- 75 g parmezanu
- 50 mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku musztardowego
- 2 roztrzepane jajka
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 roztrzepane białko
- do posmarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wlać piwo, wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę, starte sery, mleko w proszku, jajka i nasiona włoskiego kopru. Wlać piwo z drożdżami i cukrem. Wyrobić rękoma na ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i oprószonymi mąką rękoma zagniatać przez 20-25, aż ciasto nabierze elastyczności. W razie potrzeby można dolać trochę ciepłej wody. Ciasto podzielić na dwa bochenki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Każdy bochenek ponacinać czubkiem noża w ukośny wzorek. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bochenki posmarować roztrzepanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25-30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W