Chili con carne

Chili con carne
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 1/3 porcji (ok. 800 g) duszonego mielonego mięsa z przepisu podstawowego (patrz przepis)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 350 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 czerwone chili
  • drobno posiekane
  • 250 g pieczarek
  • pokrojonych w grube plastry
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • rozpuszczona w 250 ml wrzątku albo 250 ml bulionu wołowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż mieszając ok. 3 min aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj zmielone przyprawy i smaż mieszając, aż uwolnią aromat. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Dodaj pomidory, sos Worcestershire i posiekane chili. Duś ok. 5 min, aż sos trochę zgęstnieje. Dodaj mielone mięso, grzyby, fasolę i zalej wszystko gorącym bulionem. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia i gotuj 45 min, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a aromaty się połączą. Podawaj porcje sosu z ryżem i podgrzaną tortillą. Śmietanę i ser podaj w oddzielnych miseczkach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA