Chili con carne
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 1/3 porcji (ok. 800 g) duszonego mielonego mięsa z przepisu podstawowego (patrz przepis)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- obrana i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- obrane i drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 350 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 czerwone chili
- drobno posiekane
- 250 g pieczarek
- pokrojonych w grube plastry
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
- 1 kostka bulionu wołowego
- rozpuszczona w 250 ml wrzątku albo 250 ml bulionu wołowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż mieszając ok. 3 min aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj zmielone przyprawy i smaż mieszając, aż uwolnią aromat. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Dodaj pomidory, sos Worcestershire i posiekane chili. Duś ok. 5 min, aż sos trochę zgęstnieje. Dodaj mielone mięso, grzyby, fasolę i zalej wszystko gorącym bulionem. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia i gotuj 45 min, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a aromaty się połączą. Podawaj porcje sosu z ryżem i podgrzaną tortillą. Śmietanę i ser podaj w oddzielnych miseczkach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W