Cebularze z kiszonymi cytrynami
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 7 g suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 150 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 1 jajko
Farsz:
- 30 g roztopionego masła plus 70 g zimnego masła
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 1 łyżka maku
Kiszone cytryny:
- ok. 3-4 cytryny
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiszone cytryny:
Z cytryn odetnij kawałek końcówki, następnie natnij je na krzyż.
Cytryny włóż do słoika, następnie zalej słoną wodą, dodaj przyprawy, zakręć słoik dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
Cebularz:
Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą oraz cukrem, następnie dodaj jajko oraz mleko.
Ciasto dokładnie zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia.
Cebulę przekrój na pół, następnie podsmaż na suchej patelni z teflonem, tak żeby płaskie części cebuli dokładnie się zarumieniły.
Następnie cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, na małej mocy kuchenki. Cebula powinna stać się wyraźnie brązowa. Po usmażeniu pokrój ją w piórka.
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 równych części. Przygotuj małe placki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek dodaj odrobinę cebuli oraz mak. Brzegi ciasta wysmaruj odrobiną mleka.
Piecz cebularze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Podawaj z odrobiną posiekanych kiszonych cytryn.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź