Carnitas z salsą z chili arbol
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Carnitas:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, z tłuszczem
- 1 biała cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 listek laurowy
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki soli
- woda
- 2 łyżki smalcu wieprzowego lub kaczego, do duszenia
- 2 łyżki smalcu wieprzowego lub kaczego, do podania
Salsa de arbol:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 6-10 chili arbol
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- woda, w razie potrzeby
- ½ łyżeczki soli
Szybko marynowana kapusta:
- 2 szklanki kapusty, cienko poszatkowanej
- sok z 3 limonek
- 100 ml białego octu
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Sałatka z kwiatów dyni:
- 12 kwiatów dyni, bez łodyg i pręcików
- 100 g świeżych liści sałat różnych gatunków (młodego szpinaku lub rukoli)
- 3 łyżki uprażonych pestek dyni bez łupin
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól morska, do smaku
- rozgniecione ziarna czarnego pieprzu
- Do podania:
- 600 g ciepłych tortilli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj wieprzowinę. Pokrój mięso w 3 cm kostkę. Wrzuć do garnka średniej wielkości. Dodaj pozostałe składniki. Zalej wodą tak, żeby je pokrywała. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień.
Gotuj, aż płyn niemal całkowicie wyparuje. Mieszaj wieprzowinę w garnku tak, żeby poszczególne kawałki były równomiernie pokryte glazurą. Kiedy mięso zacznie przywierać do dna, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Zimne mięso rozdrobnij grubo palcami albo grubo posiekaj. Przed podaniem rozgrzej 1 łyżkę smalcu w garnku o grubym dnie i o średnicy 28 cm, aż zacznie dymić. Wrzuć połowę doprawionego, rozdrobnionego mięsa. Smaż na średnim ogniu, aż będzie chrupiące z wszystkich stron. (Nie przesmaż, bo będzie za suche). Podawaj natychmiast z ciepłymi tortillami, salsą de arbol, marynowaną kapustą i sałatką z kwiatów dyni.
Przygotuj salsę. Umyj chili. Podgrzej je lekko w garnku, w ciepłym oleju roślinnym. Smaż krótko, aż zaczną pachnieć i lekko ściemnieją (10-20 sekund).
W małym rondlu zalej pomidory wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 4-5 minut, aż będą miękkie. Zestaw z ognia.
Wrzuć chili do blendera. Dołóż pomidory, czosnek i sól. Wlej taką ilość wody z gotowania pomidorów, aby pokryła składniki. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do miski. Dodaj białą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę.
Przygotuj marynowaną kapustę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na co najmniej 30 minut przed podaniem.
Przygotuj sałatkę z kwiatów dyni. Wymieszaj liście sałat i kwiaty dyni. Przełóż do miski. Skrop lekko octem i oliwą. Dopraw do smaku. Posyp prażonymi pestkami i natychmiast podawaj.
Gotuj, aż płyn niemal całkowicie wyparuje. Mieszaj wieprzowinę w garnku tak, żeby poszczególne kawałki były równomiernie pokryte glazurą. Kiedy mięso zacznie przywierać do dna, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Zimne mięso rozdrobnij grubo palcami albo grubo posiekaj. Przed podaniem rozgrzej 1 łyżkę smalcu w garnku o grubym dnie i o średnicy 28 cm, aż zacznie dymić. Wrzuć połowę doprawionego, rozdrobnionego mięsa. Smaż na średnim ogniu, aż będzie chrupiące z wszystkich stron. (Nie przesmaż, bo będzie za suche). Podawaj natychmiast z ciepłymi tortillami, salsą de arbol, marynowaną kapustą i sałatką z kwiatów dyni.
Przygotuj salsę. Umyj chili. Podgrzej je lekko w garnku, w ciepłym oleju roślinnym. Smaż krótko, aż zaczną pachnieć i lekko ściemnieją (10-20 sekund).
W małym rondlu zalej pomidory wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 4-5 minut, aż będą miękkie. Zestaw z ognia.
Wrzuć chili do blendera. Dołóż pomidory, czosnek i sól. Wlej taką ilość wody z gotowania pomidorów, aby pokryła składniki. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do miski. Dodaj białą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę.
Przygotuj marynowaną kapustę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na co najmniej 30 minut przed podaniem.
Przygotuj sałatkę z kwiatów dyni. Wymieszaj liście sałat i kwiaty dyni. Przełóż do miski. Skrop lekko octem i oliwą. Dopraw do smaku. Posyp prażonymi pestkami i natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W