Burgery z tłuczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Ziemniaki6 dużych, mącznych ziemniaków, dokładnie umytych
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki nasion kopru włoskiego
sól i pieprz
Burgery
½ kg mielonej wołowiny
1 cebula, posiekana
1 szklanka rozdrobnionej wołowiny z resztek gulaszu, lub z gulaszu z puszki (opcjonalne)
2 łyżki oregano
sól i pieprz
170 g niebieskiego sera, pokruszonego
6 dużych bułek do hamburgerów, przekrojonych na pół
sałata i plasterki pomidora
Przygotowanie
Zacznij od ziemniaków. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Połóż ziemniaki na blasze i piecz przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij ziemniaki, a w tym czasie podkręć piekarnik do 230°C. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub małym talerzem tak, żeby były lekko spłaszczone, a skórka popękała. Hojnie polej je oliwą z oliwek i posyp nasionami kopru włoskiego, solą, oraz pieprzem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez jakieś 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie przygotuj burgery. Porządnie rozgrzej grill lub patelnię grillową. Pamiętaj, że jeżeli będziesz miał brudną kratkę w grillu, to mięso będzie bardziej przywierało. Wymieszaj w dużej misce mieloną wołowinę, cebulę, mięso z gulaszu (jeżeli go używasz) i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 6 sporych kotlecików. Smaż po 8 minut z każdej strony. Na ostatnie dwie minuty smażenia drugiej strony posyp kotleciki z wierzchu niebieskim serem. Obsmaż też bułki. Połóż kotleciki na bułki, dodaj sałatę i plasterki pomidora. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W