Brązowy chleb
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Wypieki Kudłaczy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Zaczyn:
300 g mocnej białej mąki pszennej
150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka suszonych drożdży
400 ml ciepłej wody
Ciasto:
250 g mocnej białej mąki pszennej plus trochę do podsypania
250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko
50 g płatków owsianych
Przygotowanie:
Sporządzić zaczyn: w misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i drożdże. Wlać wodę, wymieszać do połączenia składników, ale nie mieszać zbyt długo. Przykryć miskę szczelnie folią spożywczą i zostawić w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na co najmniej 6 godzin albo na noc.
Gotowy zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Gotowe ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Oprószyć dłonie mąką i wyrabiać ciasto przez 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta jeden duży bochenek lub dwa mniejsze. Bochenki ułożyć na blasze, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny. Powinny w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięty chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi i piec w piekarniku, nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”
© Dave Myersa i Si King
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W