Boćwina z ciecierzycą i tahini

Boćwina z ciecierzycą i tahini
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • pokrojona cebula
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka opłukanej
  • pokrojonej boćwiny
  • puszka odcedzonej i opłukanej ciecierzycy
  • pół filiżanki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę smażyć przez minutę na oliwie. Dodać ząbek czosnku i smażyć przez kolejną minutę. Dołożyć boćwinę i wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez 3 minuty, aż boćwina zmięknie. Dodać ciecierzycę i zdjąć z ognia. W miseczce wymieszać tahini, sok z cytryny, czosnek i sól. Jeśli sos jest za gęsty, dolać wody. Mieszać, aż powstanie gładki krem. Polać sosem przygotowane danie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA