Batoniki flapjack z mango, wiśniami i wiórkami kokosowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Składniki:
85 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)
85 g płynnego miodu
150 g solonego masła
150 g płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
75 g wiśni
75 g suszonego mango, posiekanego na małe kawałki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść wnętrze średniej prostokątnej foremki. Stop w garnku syrop melasowy, miód i masło na jednolitą masę. Zdejmij naczynie z ognia, a następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, wiśnie oraz mango i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę do formy, lekko ugnieć i piecz ok. 25-30 min, aż będzie złocisto-brązowy. Wyjmij foremkę z piekarnika, odstaw na 10 min na metalową kratkę, a następnie pokrój na prostokątne batoniki i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
© Sophie Dahl
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W