Baskijska tarta z kremem custard
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- kruche ciasto (kupne lub zrobione wcześniej)
- 200g cukru
- 300 ml tłustego mleka
- łyżka skrobi kukurydzianej
- 4 żółtka
- ekstrakt waniliowy lub kawałeczek rozkrojonej laski wanilii
- łyżka masła
- maliny
- 50g płatków migdałowych
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto, uprzednio schłodzone w lodówce, rozwałkować. Przenieść na wałku na formę do tarty, brzegi ściąć równo z formą. Przykryć ciasto podwójną warstwą folii aluminiowej. Podpiec w gorącym piekarniku przez 10 minut. W garnku zagotować, mieszając trzepaczką, cukier z mlekiem i skrobią. Dodawać, cały czas mieszając, żółtka i ekstrakt waniliowy oraz masło. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć maliny, wlać krem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po wyjęciu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W