Amerykańskie pankejki z kiełbasą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- 500 g mięsa, wyciśniętego z białej surowej kiełbasy
- 450 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 600 ml maślanki
- 3 duże jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 50 g stopionego masła, plus masło lub smalec, do smażenia pankejków
- syrop klonowy, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyłóż mięso z kiełbasy na dużą patelnie i rozdrobnij za pomocą drewnianej łopatki lub grzbietu łyżki. Smaż, regularnie mieszając i rozdrabniając, aż porządnie się zrumieni. Zdejmij z ognia, zostaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia i solą. Zrób pośrodku dołek. Roztrzep żółtka i stopione masło z maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Wlej maślankę z dodatkami do dołka, roztrzep na gładko. Dodaj dużą łyżkę piany i wymieszaj, przegarniając metalową łyżką, by rozrzedzić ciasto. Następnie, delikatnie przegarniając metalową łyżką wymieszaj zresztą piany, tak, by nie straciła objętości.
Wstaw patelnię na średni ogień i posmaruj odrobiną masła. Wlej mniej więcej półtorej chochelki ciasta – powinno się rozlać na placek o średnicy około 20 cm. Nałóż na wierzch dwie łyżki podsmażonego mięsa z kiełbasy – podczas smażenia ciasto urośnie i mięso w nim się zatopi. Kiedy pankejk będzie od spodu złotobrązowy i w połowie ścięty, przewróć go i smaż przez kolejną minutę na drugiej stronie. Smaż kolejne racuszki, do wykorzystania całego ciasta.
Podawaj polane obficie syropem klonowym.
Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia i solą. Zrób pośrodku dołek. Roztrzep żółtka i stopione masło z maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Wlej maślankę z dodatkami do dołka, roztrzep na gładko. Dodaj dużą łyżkę piany i wymieszaj, przegarniając metalową łyżką, by rozrzedzić ciasto. Następnie, delikatnie przegarniając metalową łyżką wymieszaj zresztą piany, tak, by nie straciła objętości.
Wstaw patelnię na średni ogień i posmaruj odrobiną masła. Wlej mniej więcej półtorej chochelki ciasta – powinno się rozlać na placek o średnicy około 20 cm. Nałóż na wierzch dwie łyżki podsmażonego mięsa z kiełbasy – podczas smażenia ciasto urośnie i mięso w nim się zatopi. Kiedy pankejk będzie od spodu złotobrązowy i w połowie ścięty, przewróć go i smaż przez kolejną minutę na drugiej stronie. Smaż kolejne racuszki, do wykorzystania całego ciasta.
Podawaj polane obficie syropem klonowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W