Acini di pepe
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka białej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki selera naciowego
- pokrojonego na drobne kawałki
- 1 szklanka drobnego makaronu acini di pepe
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej
- 2-3 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki niesolonego masła
- sól i cukier
- tarty parmezan i posiekana natka pietruszki
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż cebulę oraz seler naciowy przez 5 min., aż zmiękną. Dodaj acini di pepe i wymieszaj. Wlej wino i mieszaj drewnianą łyżką, aż zostanie wchłonięte. Zalej szafran ciepłą wodą, odstaw na minutę i dodaj do garnka razem ze skórką cytryny. Wlewaj po pół szklanki bulionu i mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodaj masło, wymieszaj i od razu podawaj porcje posypane parmezanem i posiekaną natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W