75.prosty sos z orzeszków ziemnych
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.75)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Przygotowanie:
Składniki
1 puszka mleczka kokosowego
500g prażonych, rozgniecionych orzeszków ziemnych
300g słodkiego octu ryżowego zwanego „sushi vinegar”
500g cukru
1 ½ łyżki stołowej czerwonej pasty curry
2 łyżki stołowe sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać do miski i wstawić do lodówki, aby sos się ściął. Powinien być w smaku orzechowy, słodki i dość ostry. Można go podawać do szaszłyków w stylu azjatyckim z kurczaka, wieprzowiny lub krewetek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W