75.prosty sos z orzeszków ziemnych

75.prosty sos z orzeszków ziemnych
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.75)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przygotowanie:


Składniki
1 puszka mleczka kokosowego
500g prażonych, rozgniecionych orzeszków ziemnych
300g słodkiego octu ryżowego zwanego „sushi vinegar”
500g cukru
1 ½ łyżki stołowej czerwonej pasty curry
2 łyżki stołowe sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego

Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać do miski i wstawić do lodówki, aby sos się ściął. Powinien być w smaku orzechowy, słodki i dość ostry. Można go podawać do szaszłyków w stylu azjatyckim z kurczaka, wieprzowiny lub krewetek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA