64.kompot z fenkułów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.64)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki
175ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 główki fenkułu, bez wierzchnich liści, pokrojone wzdłuż na ćwiartki
obrane ząbki z 1 główki czosnku
2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
125ml wytrawnego białego wina
400g krojonych pomidorów z puszki
300ml gotującej się wody
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
50g startego parmezanu
12 liści bazylii, porwanych
24 czarnych oliwek, bez pestek, grubo posiekanych
Przygotowanie
Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i fenkuł. Smażyć na średnim ogniu przez 20 minut aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, oregano, wino, pomidory i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1½ godziny. Jeśli po tym czasie będzie nadal dużo płynu, gotować na mocniejszym ogniu, aż wody będzie mniej, a sos zgęstnieje. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem balsamicznym. Na koniec dodać tarty parmezan, bazylię i pokrojone czarne oliwki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W