60.kebab mashwi z jagnięciny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.60)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania mięsnego700g dokładniej zmielonej jagnięciny
1 bardzo drobno posiekana cebula
2 łyżki stołowe drobno posiekanego majeranku lub oregano. Można zastąpić 1 łyżeczką dobrej jakości suszonych ziół
2 łyżki stołowe drobno posiekanej mięty
½ łyżeczki sproszkowanej chilii
szczypta zmielonego kardamonu
sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz
Składniki placków
500g pszennej mąki
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki płatków suszonej chili
250 ml letniej wody
1 łyżka stołowa oliwy
paczuszka suszonych drożdży
Składniki sosu
2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
5 łyżek stołowych jogurtu greckiego
2 łyżki stołowe pasty tahini (z ziaren sezamu)
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
Do podania
świeże liście mięty
1 mała, czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka i namoczona w soku z cytryny
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wrzucić do miski wszystkie składniki dania mięsnego. Doprawić hojnie solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wyrobić. Podzielić na 8 porcji, zrobić podłużne kiełbaski. Silnie rozgrzać patelnię żłobkowaną, smażyć mięso 4-5 minut, aż będzie gotowe. W tym czasie przygotować ciasto na placki i sos.
Wykonanie ciasta
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól i przyprawy, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wsypać suszone drożdże. Wlać dość letniej wody, aby dało się zagnieść ciasto. Dolać oliwę i wyrabiać przez 8 minut. Podzielić na 4 kulki i każdą rozwałkować na płaski placek. Ułożyć je na ogrzanych, posmarowanych oliwą blachach. Wstawić do piekarnika i piec 3 minuty po obu stronach.
Przygotować sos
Wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę.
Podawać: na talerzach położyć upieczone placki. Na nich umieścić po dwie porcje mięsa, polać sosem i posypać cebulą namoczoną w cytrynie oraz liśćmi mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W